DIY

DIY: God jul-vimpel

 
Julpysslandet är igång på riktigt! Jag fick feeling och sydde en festlig vimpel med God jul-tryck. Jag älskar nämligen både att hålla på med tygtryck och att sy (helst på maskin). Ni kanske kommer ihåg att jag gjorde två nya soffkuddar med tygtryck förra julen? 
 
Att sy en vimpel är verkligen hur enkelt som helst. Jag började med att klippa ut 12 trekanter i lämplig storlek i rött bomullstyg. Det finns massor med färdiga mallar att skriva ut på nätet, om man så vill. Sedan skrev jag ut en text i Word med fonten Stencil, som jag sedan klippte ut och använde som schablon på sex av trekanterna. Jag använde mig av en vit tygfärg för mörka tyger för bästa resultat (absolut inget måste, enligt min erfarenhet - tygfärgen jag använde förra året gav minst lika bra resultat på exakt samma tyg). Därefter började det tråkigaste man kan tänka sig - 24 timmars torktid! Under dessa 24 timmar fick jag feber och var inkapabel till att pyssla i 48 timmar, så väntan blev extra lång. Inget att rekommendera. När färgen har torkat (och man har blivit frisk) ska den härdas under strykjärnet enligt instruktionerna på förpackningen. 
 
 
Sedan är det dags att sy. Man tar en trekant med bokstav på och en utan och placerar dem med rätsidan mot varandra och syr därefter längs med långsidorna. Kortsidan ska inte sys, eftersom man ska kunna svänga trekanten ut och in (alltså tillbaka till rätsidan). På så vis blir det inga synliga sömmar. När man har sytt alla sina trekanter, svängt dem ut och in och strukit ordentligt, ska de sys fast i ett band. Jag har gjort egen snedslå av remsor av ett loppisfyndat örngott, men det går såklart lika bra att köpa färdigt. Kom ihåg att mäta ut lämpligt avstånd mellan bokstäverna och orden, och lämna också en bit över av bandet åt båda hållen för att underlätta upphängningen. Klart! Häng upp och beundra.
 

Enkel julklappsinslagning med washitejp + tävling

I SAMARBETE MED TEIPPITARHA/TAPEGARDEN
 
Äntligen har jag slagit in de första julklapparna! I år kände jag för att pyssla till det lite extra på några av dem. Jag har kikat runt lite på Pinterest och låtit mig inspireras av bloggen Almost makes perfect, och eftersom mitt julklappstema i år genomgående blir vitt, metallic och sammet ville jag att mitt pyssel skulle gå i samma stil. Jag bestämde mig därför för att satsa på guldiga washitejper i kombination med matt, vitt papper och rött sammetsband. Enkelt men pråligt.
 
Washitejp är en japansk dekorationstejp, vars (enligt mig) största fördel är att den mycket sällan lämnar några märken efter sig. Man kan alltså till och med tejpa på väggar om man har lust, och man får göra hur många misstag som helst när man pysslar. Dessutom finns de i alla möjliga färger, mönster och storlekar. Mina tejper kommer från Teippitarha, ett finskt företag som säljer washitejper och också annat pysselmaterial såsom letteringtillbehör, papper, presenttags, klistermärken och stämplar. Deras webbsida fungerar också hur bra som helst på engelska (då kallar de sig Tapegarden), och de levererar worldwide. 
 
 
Presenttags kan varieras i all oändlighet med hjälp av washitejp. Det är enkelt, snabbt och roligt. Bara att tejpa hejvilt på valfritt papper (jag använde vit kartong) och sedan klippa till önskvärd form. De olika tejperna kan förstås också kombineras, som jag har gjort på julklappen nedan. 
 
Här har jag klippt ut en gran i prickig tejp och klistrat den ovanpå en guldtejpad rektangel.
 
Eftersom guld och röd sammet för mina tankar till kungamantlar kände jag för att göra en inslagning som passar till en riktig queen i ens liv (ja, eller king, om man så vill). Jag använde mig av en sicksackformad folietejp som jag sedan klippte till lite grann så att varje krona fick tre uddar. Sedan fixade jag en presenttag i guldpapper och skrev en lämplig text med en tvåuddad letteringpenna från Tombow (också den från Teippitarha) för att maxa julklappen.
 
 
TÄVLINGSDAGS!
 
I samarbete med Teippitarha lottar jag nu ut ett presentkort på 20 euro (ca 200 kr) till deras webbshop, där samtliga tejper och pennor som visas i det här inlägget finns. Man kan delta även om man inte bor i Finland. För att delta i utlottningen ska du berätta om ditt favoritjulpyssel i kommentarsfältet under det här inlägget. Om du vill ha en extra chans att vinna kan du följa mig (@julhoslinda) och Teippitarha (@teippitarha) på Instagram. Skriv i så fall också namnet på ditt Instagramkonto i din kommentar, så får du två lotter! Tävlingen avslutas vid midnatt den 5 november och vinnaren kontaktas dagen därpå per e-post, så glöm inte att fylla i e-postfältet när du kommenterar (det är bara jag som ser din adress).

Inspiration: julkort 2018

För tillfället håller jag på att leta inspiration till årets julkort och scrollar därmed Pinterest i tid och otid. Jag tänker mig eventuellt en vit, grön, naturfärgad och röd färgskala, gärna med olika material - kanske papper och tyg eller snöre. Förra året gjorde jag minimalistiska kort med broderade granar och året dessförinnan pysslade jag ihop julkort med hamapärlor, så man kan väl säga att jag har en förkärlek för julkort med struktur.
 
 
1 av Simply Graphic 2 av Seahorsebendpress 3 av Kerry Cox 4 av Hero Arts 5 av Stamping with Loll | 6 av Craft and Creativity.
 
För tillfället tycker jag mest om ettan, fyran och femman. Eftersom jag inte kan bestämma mig kanske jag gör en version där jag kombinerar alla tre på något sätt? Jag får fundera på det.
 
Vilket julkort föredrar ni? Planerar ni något julkortspyssel i år?
 
Psst. Förra året var jag insnöad på granar och grönt när jag funderade på julkortsfix. Om det låter lockande finns det inspirationsinlägget HÄR.

Snötyngd pepparkaksgran

Jag har ingen pepparkakshustradition. När jag var liten brukade vi dekorera Annas färdiga pepparkakshus, och lite senare började vi göra egna, enkla ritningar, men det är ingen tradition som jag tagit till mig nu när jag har ett eget hem. Jag har inte tålamod med pepparkakshusbyggen och har på något sätt fått för mig att det är så otympligt och jobbigt. Det har säkert också att göra med att jag är lite perfektionistisk och ger upp direkt om resultatet inte ser ut att bli exakt som jag tänkt mig. Förra helgen gjorde dock en vän till mig en pepparkaksgran (med hjälp av ett måttkit från Heirol, se föregående inlägg) och det såg så fint ut att jag bestämde mig för att prova, jag också. Samtidigt provade jag Dr Oetkers nya Baking Glue (mest pga. lathet, det ska erkännas), som visade sig funka ypperligt. 
 
 
Jag dekorerade granen, som alltså består av stjärnformade pepparkakor i olika storlekar, med vit kristyr och strössel från Dr Oetker (en sån där vinterförpackning med fyra olika strössel i vitt och silver). När den var klar pudrade jag dessutom lite florsocker över den. Jag ville ha en enkel gran med "snötyngda" grenar, så jag blev riktigt nöjd. Det kliar dock lite i mina fingrar eftersom det också vore roligt att go crazy med en massa olika färger och göra en riktig partygran. Jag ska suga vidare på den karamellen.

Stora inlägget om snöflingsvirkning

Ni som följt mig ett tag eller hängt i kategorin Handarbete här på bloggen vet att jag är något besatt av att virka snöflingor. Det började faktiskt redan för sju år sedan då jag grävde i handarbetsskatten som min mamma och mormor samlat på sig under loppet av några decennier. (Well, egentligen började det väl med att min mormor virkade snöflingor nån gång för länge sedan, och varje jul hängdes dessa upp i gardinerna i mitt flickrum.) Sedan dess måste jag ha virkat över hundrafemtio snöflingor, de flesta efter ett och samma mönster, och dessa virkade alster pryder numera såväl min julgran som mina köksfönster. Jag har också virkat X antal snöflingor åt mamma och min vän Sofie och dessutom använt dem som julklappsdekorationer. Skulle alltså nästan våga påstå att jag är något av en expert på ämnet.
 
 

I mammas köksfönster 2011  |  I julgranen 2016  |  På julklapparna 2012  |  På julklapparna 2016

 
 
GARN OCH VIRKNÅL
 
Genom åren har jag virkat snöflingorna på många olika sätt, men det garn jag ständigt återkommer till är DMC Babylo i nummer 20. Det är ett bomullsgarn med den enligt mig perfekta glansen. Jag har testat både tunnare och tjockare garn (från DMC och Novita) men aldrig blivit riktigt övertygad. Det är fullt möjligt att virka i annat än bomullsgarn, men min erfarenhet är att bomullsgarn håller formen och färgen bäst och kan stärkas och tvättas på enklast möjliga sätt. Jag använder virknål 1,25 eller 1,5.
 
 
 
MÖNSTER
 
Jag återkommer som sagt till ett och samma mönster, trots att det finns hur många mönster som helst på nätet (både i textformat och som diagram). Det jag virkar här ovan är alltså det som fick mig att falla för snöflingsvirkningen från första början, och det mönstret har jag skrivit ner HÄR. Det är superenkelt (jag kan det utantill) och innehåller enbart luftmaskor, smygmaskor, fasta maskor och stolpar. Det kommer från någon gammal handarbetstidning, och jag har hittat det bland min mormors sparade mönster.
 
 
Ibland provar jag något nytt. I år har det hittills inneburit dessa två snöflingor. Mönstren har jag hittat genom Pinterest (såklart), och mönstret till den vänstra finns HÄR medan mönstret till den högra finns HÄR. Dessa står dock inte nedskrivna utan finns endast som diagram.
 
 
EFTERBEHANDLING
 
 
Snart klar och redo för nästa steg...
 
 
Sträckning
 
Efter att man har virkat sin snöflinga kanske man tycker att den inte har exakt samma form som man hade tänkt sig. För att få alla små detaljer att synas, eller för att jämna ut den lite grann, kan man sträcka virkningen. En del doppar hela virkningen i vatten, nålar fast den (se bilden under följande underrubrik) och låter den torka. Jag brukar börja med att nåla fast den så att den får den form jag vill ha, och sedan spraya lite vatten på den och låta torka. Det här steget är dock helt onödigt om man tänker stärka virkningen.
 
Stärkning 
 
Om man vill ha en hård virkning som inte formar sig kan man stärka den. Jag brukar stärka de snöflingor som jag sätter på julklappar eller ger bort, helt enkelt för att mottagaren inte ska behöva stryka dem. De snöflingor som hänger i min gran och i mina fönster har jag inte stärkt (och ibland inte heller sträckt). Det finns stärkningssprayer att köpa i pysselaffärer, men det finns också en massa riktigt bra stärkningar som man kan göra själv med ingredienser som så gott som alltid finns hemma:
  • HÄR kan man till exempel läsa om hur jag har stärkt virkningar med florsocker och vatten. Fördelen med den metoden är att den går att tvätta ur och göra om. Nackdelen är att virkningen kan gulna, och sockret kan också dra till sig ohyra. Stärkningen är heller inte vattentålig utan blir förstås klibbig vid kontakt med väta.
  • Förra året provade jag att stärka virkningarna med lika delar trälim/universallim och vatten. Fördelen med denna metod är att stärkningen blir hård och maskorna syns tydligt. Stärkningen är vattenfast och påverkar inte virkningens färg nämnvärt. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna stärkning är permanent och den kan därför inte tvättas ur. En del tycker att denna stärkning ger efter lite efter en tid, men det är inget jag har någon erfarenhet av.
  • I år har jag kört på en stärkning gjord på potatismjöl, vatten och salt. Den gör man genom att blanda ut någon matsked potatismjöl i en deciliter kallt vatten och sedan tillsätta ytterligare 4 deciliter hett vatten och en tesked salt under omrörning. Virkningens maskor syns tydligt, stärkningen är hållbar och lätt att arbeta med. Garnet kan dock förlora lite av sin glans, och den stärkta virkningen tål inte väta. Det innebär också att man kan tvätta ur stärkningen och göra om den om man inte blir nöjd.
 
 
När virkningen har doppats i stärkningen och garnet har sugit i sig blandningen ordentligt ska virkningen nålas fast för att återfå sin form. Det har jag gjort på en frigolitbit som jag täckt med plast.
 
 
TIPS
 
Kan du inte läsa virkmönster, eller föredrar du videoguider? Lugn, YouTube har förstås en mängd tutorials som du kan använda dig av. HÄR finns till exempel en videoguide (på engelska) till en fin virkad snöflinga.
 
Om du är sugen på att virka en massa snöflingor i alla storlekar och former, och Pinterest med sitt oändliga utbud ger dig lite beslutsångest, kan jag verkligen rekommendera Caitlin Sainios bok 100 snöflingor att virka (min är köpt på Adlibris). Den innehåller inte bara mönster (i både text- och diagramform) utan också instruktioner för hur man går till väga och vad sträckning och stärkning innebär. Den passar både nybörjare och mer erfarna virkare. 
 
 
Sist men inte minst - tänk på var du och ditt garn sitter. Det är himla mysigt att virka i soffan under en filt så här års. Men det kan faktiskt ha sina konsekvenser. Här nedan syns resultatet av när jag virkat under en röd fleecefilt. I höstmörkret ser man knappt de små röda beståndsdelarna av filten förrän det är för sent - just dessa upptäckte jag först när jag stärkte virkningen. Det kan också vara bra att inte låta garnnystanet rulla runt i den delen av soffan där ens husdjur brukar hålla hus...
 
 
Hoppas att det här inlägget väcker virklust hos någon!

DIY: julbelysning av sugrör

Igår var jag rastlös och kände för att pyssla lite. I mitt pysselskåp fanns ett gäng sugrör och i ett annat skrymsle hittade jag en bortglömd ljusslinga, och det kunde det ju definitivt bli något av, tyckte jag. Jag tänkte först göra en traditionell himmeli (vet inte om det här halmpysslet har något namn på svenska, "himmel" är ju inte så beskrivande?), men efter att ha googlat runt lite bestämde jag mig för att tillverka en stjärna i stället.
 
 
Av sugrören klippte jag totalt 26 kortare bitar (mina var ungefär 4 centimeter långa) och tio längre bitar (som bör vara dubbelt så långa som de korta - mina var alltså ungefär 8 centimeter). Det finns massor av instruktioner för hur man gör sådana här stjärnor på nätet, men jag använde mig av den här beskrivningen (på finska, men med tydliga bilder).
 
Det jag gjorde var alltså helt enkelt att jag skippade tråden som normalt sett ska hålla bitarna samman och ersatte den med en koppartråd med små ledlampor. Sådana finns på till exempel Clas Ohlson och kostar inte många slantar, men jag råkade alltså ha en batteridriven som låg och skräpade. Man bör förstås tänka på att ljusslingan ska vara tillräckligt lång, och med "tillräckligt lång" menar jag den totala längden av alla sugrörsbitar plus en rejäl stump till, så att man inte behöver tänka på i vilken ordning man trär på bitarna utan kan freestyla. Stumpen som blir över kan man lätt trä in i någon, eller några, av bitarna eftersom sugrören är stora nog att rymma flera varv av koppartråd.
 
 
 
Min stjärna står nu i köket och väntar på att mörkret ska falla igen. All in all ett mycket enkelt och stämningsfullt pyssel som kan varieras i all oändlighet!

DIY: Juliga soffkuddar

Förra veckan fick jag ett akut och mycket starkt behov av ett julombonat hem. Jag googlade röda textilier hela kvällarna utan att riktigt veta vad jag var på jakt efter, och egentligen vill jag verkligen inte konsumera en massa prylar i onödan heller. Men så slog det mig: jag hade redan rött tyg, vit tygfärg, vitt garn, en röd dragkedja, innerkudde och vadd samt en symaskin som jag numera använder alltför sällan. Sagt och gjort - resultatet blev två finfina kuddar med granar och fallande snö. 
 
 
 
 
 
Det visade sig att jag inte är en så värst bra bloggare, eftersom jag helt glömde bort att fotografera processen (med undantag för några dåliga mobilbilder). Nedan följer dock en skriftlig genomgång av hur jag gick till väga, med några nyttiga länkar till personer som till skillnad från mig verkligen förstår sig på det här med att fotografera hela vägen.
 
Jag började med att rita och klippa ut schabloner på en gammal plastficka. Fonten laddade jag först ner på Dafont - just den här heter DK Honeyguide - och så skrev jag ut texten i lämplig storlek. Sedan duttade jag vit färg på schablonerna (som hade tejpats fast på tyget) med hjälp av en bit skumgummi. Snön gjorde jag genom att doppa ett knappnålshuvud och en pennkork i färgen.
 
 
Sedan var det tråkigt i 24 timmar, för då skulle färgen torka. Då passade jag på att tillverka fyra tofsar i Drops Nepal, enligt denna metod. Sedan, ett dygn senare, härdade jag färgen enligt instruktionerna på färgförpackningen med hjälp av ett strykjärn och tvättade sedan tyget i 40 grader för att se till att allt verkligen satt som det skulle. När det torkat klippte jag till tyget till baksidan (jag ville ha helröd baksida), sicksackade alla bitar och sydde ihop räta mot räta. Det fyrkantiga kuddfodralet (på 45x45 cm) fick en dragkedja för att kunna fyllas med en innerkudde, medan den rektangulära (på 35x63 cm) fylldes med vadd. Så här kan man till exempel sy en dragkedja i ett kuddfodral.
 
Jag fäste tofsarna genom att vända fodralet ut och in (innan det fylldes med vadd), sprätta upp några stygn i varje hörn och peta in garnändarna i hålen. När tofsen satt som den skulle inuti kudden sydde jag en söm tvärsöver hörnet och klippte bort alla överloppstrådar. Klart!

Årets julkort: broderade granar

Här i stugan är julkortsfixet igång på riktigt nu! Jag har, efter att ha pinnat gud vet hur många fina kort, bestämt mig för ett upplägg som jag verkligen gillar - i år blir det broderade gröna granar på vit och naturfärgad kartong. Idén har jag fått HÄRIFRÅN
 
 
Efter att ha ritat två mallar och stuckit hål på kartong tills mina fingrar nästan blödde kom jag äntligen (bättre sent än aldrig) på att det kunde vara smart att ha en bit frigolit under kartongen. En nål med någon slags bekväm ände kan också vara bra. Jag använde en quiltnål (= en knappnål modell större), men man kan också till exempel sätta lite häftmassa i änden på en vanlig synål. 
 
 
Det blev två olika sorters granar på två olika bakgrunder. Jag stack ut färdiga hål i ungefär tjugofem kort, så får jag fortsätta om jag kommer på några fler jag vill skicka julkort till i år.
 
 
Sedan är det bara att börja sy! Då känner man sig typ 10 år gammal. (Vet inte om ni brukade brodera i papper när ni var små, men jag hade i alla fall ett par sådana handarbetskit som jag förmodligen aldrig blev färdig med...) Jag använde mig av en överbliven garndocka (DMC) i perfekt grangrön färg. 
 
Det syns inte jättebra här, men jag gjorde en stjärna i toppen på min julkortsprototyp. Av lite vanligt guldfärgat papper, bara. Funderar dock på att sy stjärnor i toppen på de övriga, då jag vet att DMC har en helt fantastisk guldtråd! Är man inte förtjust i metallic kan man ju också använda gult papper/garn, eller utesluta stjärnan helt. Granar i skogen har ju faktiskt inget pynt. Sen kan man skriva en liten julhälsning på kortet, eller stämpla en (vilket jag tror att jag ska göra på de flesta). 
 
 
 

Inspiration: julkort

Pinterest är en fantastisk inspirationskälla - det är som tusentals julmagasin inmatade i en databas. Jag använder Pinterest året om, men extra fanatiskt under hösten när jag längtar efter jul såklart. Nu går jag i julkortstankar och har pinnat hur många fina idéer som helst, så jag tänkte dela med mig av några.
 
 
 
Jag tänkte faktiskt göra en egen version av ett av pysslen ovan som årets julkort. Avslöjar dock inte vilket riktigt än, utan det får ni se när jag har satt igång med pysslandet! Om ni är intresserade av hur mina julkort såg ut förra året, då jag pysslade med hamapärlor, hittar ni dem HÄR.
 

Pysseldags igen

Det blev fler julklappsetiketter! Är riktigt hooked on minimalistiska sådana efter säsongens första pysselkväll, så den här gången blev det vita granar på naturfärgad bakgrund. Färgen jag använde är egentligen textilfärg (det var det enda jag hade hemma när inspirationen slog till) men det fungerade bra. Jag gjorde två olika, superenkla schabloner och gick loss på pappret.
 
 
 
 
 
 
Superenkelt, snabbt, barnvänligt och dessutom lätt att matcha och variera i det oändliga. Perfektionisten i mig vill ju egentligen ha perfekta granar utan spill, men den rösten tystnar alltid efter en stund och överröstas av en annan som säger att det kan vara riktigt fint med saker som inte är spikraka, symmetriska eller fria från kladd.

Säsongens första julpyssel

 
Igår hade jag en riktigt mysig kväll. Jag skippade nämligen alla måsten och lät pyssellusten ta över i stället. Några julklappsetiketter skulle det bli, hade jag bestämt. Jag tycker inte om de där klisterlappsetiketterna så jag brukar göra egna som man knyter fast i stället. Jag skapade lite kreativt kaos omkring mig på matsalsbordet, satte på en spellista med Zoellas Vlogmas-klipp (STORT Youtubetips för övrigt, Zoe Sugg är superb på jul!) och greppade saxen.
 
 
Några av julklappsetiketterna jag gjorde blev rustika i naturfärgat papper och med en enkel gran som jag stämplade med den sista, ledsna potatisen vi hade i kylen. Jag tycker att det blev rätt fint, så där vackert operfekt liksom. Jag tror att jag ska göra fler sådana med olika motiv. Ett naturvitt hampasnöre till blir säkert jättebra!
 
 
Sen är jag ju en sucker för mycket färg och mönster, så jag pysslade också ihop några mer lekfulla etiketter med hjälp av två olika papper och en Dymo. Jag tänker mig att de blir lite extra piffiga till helröda eller helvita paket i jul.
 
Nu hoppas jag att det blir fler pysselkvällar inom den närmaste framtiden. Det måste det bli - jag brukar börja sätta igång med julkorten ungefär vid den här tiden. Nästa gång ska jag nog dricka säsongens första glögg eller julmust också. Har nästan hållit mig rekordlänge vid det här laget!