Huomenna pikkujoulut

Imorgon är det en speciell dag här i Finland. Det är nämligen lilla jul (omstritt om det särskrivs eller ej), eller pikkujoulu(t) som det heter på finska.

Lilla jul infaller alltid lördagen före första advent. Tyvärr är lilla jul ingen officiell helgdag utan räknas som en vardag.

Hos oss firas lilla jul vanligen med säsongens första glöggmugg och nybakta pepparkakor, fast på senare år har vi tjuvstartat. Vi äter jultårtor och är samlade hela familjen. Dessutom har vi en lilla julgran, dvs. en julgran som är ungefär en meter hög och pyntas som den stora. Jag och min bror brukar få någon liten klapp av våra föräldrar. När vi var små var vi övertygade om att det var någon liten tomtenisse som smög omkring och höll koll på om vi barn var snälla eller inte. Lilla jul var mycket viktigt för mig som liten, det var alltid en mysig kväll.

När jag var yngre var det särskilt vanligt att man pysslade ihop små julkort som man sedan sprang och kastade in hos grannarna eller lade på kompisarnas pulpeter i skolan.

I den här åldern betyder lilla jul dock mest krogrunda (ibland tror jag att vi finländare bara hittat på den här högtiden för att ha en ursäkt att supa till det lite). Företag och privatpersoner brukar även sätta igång med julfesterna på lilla jul.

I år kommer jag att fira med familjen, för senare på lördagskvällen ska jag nämligen på en väns födelsedagsfest och då ligger lilla jul naturligtvis inte i fokus.