Äntligen säsongspremiär för jultårtor

Jag bestämde mig redan förra veckan för att det skulle bli glöggpremiär inom några dagar. Igår var det dags (trots att vissa säkert skulle ha kallat gårdagens solsken för sommarväder), och är man finländare finns det ett givet tillbehör som man inte kan skippa när det ska serveras glögg. Pepparkakor i all ära, men... nä, jag skojar. Pepparkakor är absolut bäst, men jultårtor (eller julstjärnor som vissa säger, men för mig är det en blomma) står också högt i rang.
 
Jag talar förstås om dessa smördegsbakverk med plommonmarmelad.
 
Förra gången jag som hastigast nämnde jultårtans existens på bloggen fick jag en kommentar där personen i fråga ville ha recept eller beskrivning på bakverket. Det hade jag inte då, men jag tänkte passa på och skriva lite mer om jultårtor denna gång. Jag sitter inte på något handskrivet gammalt recept från min mormorsmor eller dylikt, utan jag gör som jag tror att de flesta finländare gör numera - jag fuskar! I frysdisken finns färdiga smördegsplattor och intill den brukar det så här års stå en hög med marmeladförpackningar.
 
Mycket smidigt. Den färdiga degen är laktos- och sockerfri och dessutom vegansk.
 
Jag har spanat in några recept på hemgjorda jultårtor, och det är egentligen bara vanlig smördeg, gärna med en matsked konjak i. Sedan finns det också varianter med kvarg och grädde, men där har jag tyvärr ingen expertis alls att komma med. 
 
Smördegen skär man i fyrkanter med fyra hack, och varje vinge viker man sedan in mot mitten.
 
Plommonmarmeladen kan man sätta antingen under eller ovanpå de invikta flikarna. Det där kan man bråka om i all oändlighet, men jag vill i alla fall ha min marmelad ovanpå. Man kan förstås också vika sina jultårtor på andra, mer kreativa sätt. HÄR finns till exempel några idéer som jag gillar men mycket sällan använder mig av.
 
 
Sedan kan man pensla sina jultårtor med ägg om man har lust - jag gör ofta så få på en och samma gång att jag tycker att det är slöseri med ägg - och skjuta in dem i en 225-gradig ugn i ungefär 10 minuter. Jag vill ha mina med florsocker på, andra vill ha dem utan. Serveras med rykande het glögg eller iskall julmust.
 
 
Vad tycker ni om jultårtor? Och ni som inte har smakat: Blev ni sugna?