Reagerar på mina gamla svar på en jullista

Den här listan, som kommer från Svensk jul, fyllde jag i under bloggsäsongen 2013 (det inlägget hittar ni HÄR). Mycket har förstås hänt på fem år, så jag tänkte att det kunde vara roligt om jag gick igenom mina svar och jämförde dem med hur det ser ut nu för tiden. Förbered er på ett låångt inlägg. Hör gärna av er i kommentarsfältet om ni gillar det här konceptet!
 

 
1. Vilket datum klär du granen?
2013: Typ två dagar innan jul, eller när hela familjen råkar vara samlad.
2018: Håhåjaja, gone are those days. Och med det menar jag att jag har flyttat hemifrån och börjat styra över mitt julande själv. Nu har vi ofta granen klädd kring min födelsedag den 16 december, men senast fyra dagar före jul. Jag hjälper fortfarande gärna till att klä mammas och pappas gran, två dagar före jul.

2. Vilka julmarknader brukar du besöka?
2013: Ingen, någon julbasar har det förvisso blivit men det finns faktiskt ingen riktigt stor julmarknad häromkring. Har tänkt åka till Åbo på julmarknad flera gånger, men det har aldrig blivit av.
2018: Jag har en julmarknadstradition! Första advent tillbringas på Stundars julmarknad, en riktigt härlig, gammaldags marknad i trähusmiljö. Förra året gick jag på julmarknader i Riga.
 

3. Om du julpysslar, vad gillar du bäst att göra då? 
2013: Visst julpysslar jag, men mest småprojekt som apelsiner med nejlikor, julkort och julklappsetiketter. 
2018: Jag pysslar fortfarande nejlikeapelsiner, julkort och julklappsetiketter, men jag tycker också om att sy och virka.
 
 
4. Brukar din stad/by pynta mycket eller lite? 
2013: Här hemma brukar det inte vara så pyntat, bara en gran i parken och sådär. Men i studiestaden är det rätt mycket julbelysning, vilket jag tycker är mysigt.
2018: Numera bor jag i en ännu mindre by än min hemby, så här pyntas det inte alls förutom i gårdarna såklart. Men inne i stan finns det en massa fin belysning nuförtiden. Supermysigt!
 
5. Har ni tomte? 
2013: Nej, ibland tar min bror den rollen, men de senaste åren har vi klarat oss utan. 
2018: Nej.

6. I vilka rum brukar ni ha julgardiner? 
2013: Mamma har julgardiner i alla rum utom i vardagsrummet, där är det nog med pynt och jultavlor i alla fall. Jag bor i en etta i veckorna och där har jag aldrig bytt gardiner. 
2018: Jag har julgardiner i fem av nio rum i vårt hus (i vardagsrum, sovrum, matsal, kök och toalett). Mamma har skaffat julgardiner till sitt vardagsrum nu också faktiskt. Jag är säker på att ni ville veta det! Så gulligt att jag trodde att det kunde bli nog med pynt och jultavlor?
 
7. Vad gör du dan före dopparedagen?
2013: Slöar framför tv:n med glögg och pepparkakor, och är riktigt spänd i kroppen av förväntan. Som ett litet barn sover jag alltid jättedåligt den där natten...
2018: Äter ostbricka och tittar på Binglotto. Sover uruselt fortfarande, mina snart 26 år till trots.

8. Vad är viktigaste som du måste baka till jul?
2013: Pepparkakor.
2018: Det är fortfarande pepparkakor, såklart. Jultårtor (smördeg med plommonmarmelad) är också jävligt viktigt.
 
9. Favoritjulgodis som måste finnas på ditt gottebord?

2013: Choklad i alla former. Fast egentligen har vi inget gottebord.

2018: Har ännu inte lyckats instifta något gottebord! Ser det som mitt största misslyckande i livet. Typ. Men ja, choklad såklart. Helst pepparkakschoklad. 

10. Dricker ni glögg på julafton i så fall när på dagen?
2013: Ja, vi brukar dricka glögg när vi ser på Svensson Svensson efter julklappsutdelningen.
2018: Den traditionen är död och begraven (eller i alla fall on hold) eftersom jag och sambon numera firar jul tillsammans med hans släkt efter julklappsutdelningen hos mina föräldrar. Numera dricker vi ofta glögg mitt på dagen, innan vi äter och sånt.
 
11. Vem är det som julpyntar hemma hos er? 
2013: Mamma och jag. Brukar inte pynta så mycket i studentlyan, i december har jag knappt några föreläsningar alls och är alltså mestadels hemma. (Så har det i alla fall varit de senaste åren, återstår att se hur det blir i år.) 
2018: Jag pyntar själv, min sambo brukar pynta utomhus. Och jag pyntar inte längre "inte så mycket", utan jag kör all in nu när vi har hus.

12. Julknäcke eller vörtbröd? 
2013: Både och, huvudsaken är pålägget! 
2018: Jag älskar julknäcke med någon god ost på.

13. Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton? 
2013: Alltså egentligen inte. "Aldrig nånsin", skulle jag förmodligen ha svarat förra året. Men nu kommer jag att jobba vid sidan om studierna, i butik. Och man vet ju aldrig vem som tvunget måste ta julaftonsskiftet. Så jag måste väl överleva i så fall. Tomteluva i kassan, kanske? (Blir redan lite deppig av tanken, så jag försöker ignorera den.)
2018: Jag kom faktiskt undan utan att behöva jobba en enda jul trots att jag hade butiksjobb i flera år. Faktum är att jag för det mesta lyckades pricka in flera dagars ledighet, dessutom (kanske för att jag alltid skrev in min stora önskan i almanackan på jobbet redan i början av september, för säkerhets skull liksom). Numera jobbar jag måndag till fredag så det är inte ett problem längre, men min högsta dröm är att kunna vara ledig en längre tid i december. Så nej. Jag vill inte jobba på julafton.

14. Hur ser din julfrukost ut? 
2013: Julte, jullimpa med ost och skinka.
2018: Julte, jullimpa med lämpligt pålägg, någon lyxig äppelsaft. Något år har vi ätit en riktig brakfrukost hos sambons föräldrar också, men det är ingen tradition.
 

15. Vilket är ditt bästa julrecept som du har fått av någon i din släkt? 
2013: Mammas jullimpa, mormors pepparkaksdeg.
2018: Jag har inte tilldelats några fler släktklenoder till julrecept på sistone, så jag får väl svara de samma. Men om jag ska vara ärlig tycker jag kanske inte att de bästa julrecepten behöver vara släktklenoder längre - internet är ju proppfullt av superskickliga bagare och kockar som sitter inne med de bästa tipsen. Jag tycker om att prova mig fram med hjälp av dem!